Ας μιλήσουμε για ψωμί

Το πρώτο lock-down τον Μάρτιο του 2020 μας βρήκε όλους απροετοίμαστους. Όλη αυτή η πρωτόγνωρη συνθήκη αντιμετωπίστηκε με μια αμηχανία. Άλλοι ανακουφίστηκαν γιατί ένιωθαν εκτεθειμένοι στον ιο, άλλοι είπαν «ας το κάνουμε» κι ας μην ήξεραν πολλά πολλά και άλλοι το βρήκαν σαν μια μοναδική ευκαιρία να μείνουν στο σπίτι και να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό και στην οικογένεια τους.

Γράφει η Ιωάννα Τσεζαϊλίδου

Όπως κι αν αντέδρασε κανείς σε αυτή τη νέα συνθήκη το σίγουρο είναι το βρήκε χρόνο να μαγειρέψει, και μαγειρέψαμε όλοι μας, πολύ… Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν έμεινε σπίτι στο οποίο να μην ψήθηκε έστω ένα ψωμί ή ένα banana bread. Πολλοί οι πειραματισμοί, ανάλογοι του διαθέσιμου χρόνου. Οι συνταγές πήγαιναν από χέρι σε χέρι και από dm σε dm, «δες αυτή τη συνταγή» «εγώ έκανα αυτό, εσύ πως το κάνεις;» «λέω να δοκιμάσω να φτιάξω… » κλπ κλπ. Τέτοιες φράσεις ακούγονταν παντού, εγώ τουλάχιστον τις άκουγα ή τις έλεγα καθημερινά.

Προσωπικά τους περισσότερους πειραματισμούς τους έκανα με το ψωμί. Ποτέ δεν είχα μεγάλη αδυναμία στο ψωμί και φυσικά δεν ήξερα να φτιάχνω γιατί το θεωρούσα δύσκολο, οπότε σκέφτηκα ότι η συγκυρία ήταν καλή για να το επιχειρήσω. Προσπάθησα πολλά είδη, το κλασικό σταρένιο, το χωριάτικο, το ζυμωτό, το εύκολο που δεν χρειάζεται ζύμωμα, το ψωμί φόρμας και η λίστα συνεχίζεται.

Κάποια πέτυχαν και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ ευχάριστο το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν έχει πετύχει την παρασκευή ενός ψωμιού, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και είναι μεγάλη η ικανοποίηση του να τρως το ψωμί που έφτιαξες. Φυσικά δεν έλειψαν και οι αποτυχίες και μάλιστα κάποιες ήταν παταγώδεις, ψωμί απίστευτα σκληρό που ήταν αδύνατο να κοπεί ή ψωμί που ήταν απίστευτα αλμυρό και ήταν αδύνατο να καταναλωθεί αλλά μαθαίνεις από τις αποτυχίες και αποκτάς εμπειρίες για τον επόμενο πειραματισμό, άλλωστε είμαι υπέρμαχος του trial and error.

Κάποια στιγμή το lock-down τελείωσε και κάπως αρχίσαμε να επιστρέφουμε στους παλιούς μας ρυθμούς. Τα μαγειρέματα μειώθηκαν και για κάποιους τελείωσαν, σίγουρα όλοι είχαμε ανάγκη από πιο εξωστρεφείς δραστηριότητες, αν και προσωπικά θεωρώ ότι το μαγείρεμα είναι μια εξωστρεφής διαδικασία αφού πάντα ακολουθείται από τη συγκέντρωση γύρω από το τραπέζι.

Ωστόσο, έμεινε η αγάπη για το ψωμί κι αν δεν μπορούσα να φτιάξω το τέλειο ψωμί μπορούσα σίγουρα να το αναζητήσω και η αναζήτησή αυτή δεν κράτησε πολύ γιατί στα τέλη Δεκεμβρίου άνοιξε επιτέλους ένας φούρνος (Sourdough and Viennoiserie Bakery όπως αυτοπροσδιορίζεται) στο κέντρο της Αθήνας που σίγουρα ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Το Kora bakery, στο Κολωνάκι ήρθε για να μας συστήσει ξανά το ψωμί και σε αυτόν τον φούρνο το ψωμί δεν διαχωρίζεται σε λευκό ή μαύρο, υγιεινό ή λιγότερο υγιεινό.

Όλα τα ψωμιά περιέχουν αλεύρι ολικής άλεσης διαφορετικών τύπων και προζύμι και περνάνε μια διαδικασία αργής ωρίμασης για τουλάχιστον 16 ώρες! Φυσικά το Kora bakery προσφέρει κι άλλες νοστιμιές αλλά τώρα μιλάμε για ψωμί. Όπως και να έχει, αν θέλετε να προλάβετε να δοκιμάσετε κάτι από όλα αυτά θα πρέπει να φροντίσετε να επισκεφθείτε νωρίς το κατάστημα καθώς κάθε μέρα τα προϊόντα του γίνονται sold out!

Πληροφορίες καταστήματος:

Kora Bakery: Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα
https://korabakery.com/

Αφήστε μια απάντηση