Η UEFA του No Politica «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν μίλησε» για την Τουρκία

«Δεν έχω δει τι έχει συμβεί με τους Τούρκους ποδοσφαιριστές και τη χειρονομία που μπορεί να εκληφθεί ως προβοκατόρικη. Οι κανονισμοί απαγορεύουν οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτική ή θρησκεία. Σας εγγυώμαι ότι θα εξετάσουμε σοβαρά το περιστατικό…». Αυτή ήταν η δήλωση του επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της UEFA, Φίλιπ Τάουνσεντ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ενέργειες των Τούρκων ποδοσφαιριστών και τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Αλβανία.

Γράφει ο Ρενάτο Λέκκα

Εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη γίνανε μάρτυρες της απόλυτης ντροπής από ανθρώπους, που εκπροσωπούνε μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA).

Η εικόνα των Τούρκων να πανηγυρίζουν στρατιωτικά, μόνο αποτροπιασμό και θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Μια πράξη υποστήριξης της εισβολής στην Ροζάβα. Ένας φανατισμός απαράμιλλος, κατ’ εντολή και με την ανοχή εκείνων, που έχουν τον οικονομικό έλεγχο. Αυτών που διευθύνουν και ελέγχουν.

Οι άνθρωποι της UEFA και του «No Politica» βεβαίως, βεβαίως είναι αυτοί που τέτοια περιστατικά τα επικροτούν μέσα στα γήπεδα όταν αυτά εξυπηρετούν τα κοινωνικά οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα.

Οφείλουν οι γραφειοκράτες της UEFA να τιμωρήσουν παραδειγματικά τη Τουρκία. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται ολοφάνερο πια τι είναι αυτό που προσβλέπει το κεφάλαιο, που χρηματοδοτεί τους συλλόγους και την ομοσπονδία.

O πανηγυρισμός της εθνικής ποδοσφαίρου της Τουρκίας είναι λογικό να προκαλέσει σάλο στην αθλητική (και όχι μόνο) κοινότητα. Την ώρα που υπάρχει διεθνής κατακραυγή για την τουρκική εισβολή στη Συρία που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ο αθλητικός κόσμος «χαιρετίζει» την πολεμική του καθεστώτος του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η UEFA του «No Politica» δεν είδε, δεν άκουσε, δεν μίλησε για την Τουρκία. Απλά θα εξετάσει το θέμα. Η ομοσπονδία που σε άλλες περιπτώσεις θα είχε ρίξει «καμπάνες» ακολουθεί πιστά την ίδια αποστασιοποιημένη πολιτική των δυτικών ηγετών που πέρα από καταγγελίες και καταδίκες δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό. Είναι εκεί σαν παρατηρητές. Έτσι και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Αναμένουμε!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 14.10.2019 στο Ποντίκι

Αφήστε μια απάντηση