Το «αυτογκολ» της Φώφης, το «brand» του ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς….

Αναδημοσίευση από το ereportaz.gr (02 Σεπτεμβρίου 2017)

Στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2015 η Φώφη Γεννηματά κέρδισε μία δύσκολη εκλογική διαδικασία, από τον πρώτο γύρο μάλιστα και αναδείχθηκε πρόεδρος. Δύο χρόνια μετά κινδυνεύει να χαθεί το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, είτε ως όνομα αν προτιμάτε και η ίδια δεν ξέρει αν θα είναι πια πρόεδρος.

Του Ρενάτο Λέκκα*

Πολλοί οι υποψήφιοι στο όνομα μίας ανανέωσης αλλά και μίας «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», η οποία δεν έχει στόχο, δεν εξηγεί στους πολίτες την πολιτική της κατεύθυνση αλλά ψάχνει αρχηγό.

Είχε ανάγκη ο χώρος της κεντροαριστεράς την ανανέωση και την σύμπραξη; Φυσικά και την είχε. Αδιαμφισβήτητα. Είναι όμως σημαντική αυτή η εξέλιξη με τους τόσους υποψηφίους; Μάλλον όχι.

Και εξηγώ: το μεγάλο κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι το ΠΑΣΟΚ! Εδώ δεν χωράει αμφιβολία. Συνεπώς το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα έπρεπε να καθορίσει τις εξελίξεις και να ζητά την προσχώρηση άλλων δυνάμεων σε αυτό. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Η Φώφη Γεννηματά σε μία κίνηση, η οποία από πολλούς αναλυτές του χώρου εκτιμάται ως «λανθασμένη» έκανε ισότιμους συνομιλητές ανθρώπους που είχαν όχι μόνο χάσει την επαφή τους με τον κόσμο, αλλά είχαν εξαφανιστεί πλήρως από τον πολιτικό χάρτη.

Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το brand του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, και είναι το μόνο κόμμα που αύξησε τα εκλογικά του ποσοστά. Όπως εκτιμούν επικοινωνιολόγοι του χώρου η Φώφη Γεννηματά έπρεπε να καλέσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ και αργότερα να προχωρήσουν σε μία εκλογική διαδικασία αλλά ως ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα της Ελιάς πέτυχε, αλλά μόνο εκλογικά. Και το 2014 κατάφερε να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου έχοντας ένα 8% στις Ευρωεκλογές. Ωστόσο, είδαμε, ότι δεν άντεξε πάνω από μία εκλογική διαδικασία. Δεν μετασχηματίστηκε. Δεν έγινε κόμμα. Ενώθηκαν οι δυνάμεις με μοναδικό στόχο μία πολύ καλή παρουσία στις ευρωεκλογές, πράγμα που έγινε, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο.

Η Φώφη Γεννηματά, δεν φάνηκε όσο ισχυρή θα έπρεπε ως προς την ανασύνταξη του κεντρώου χώρου. Αντιθέτως, έκανε πίσω σε πάρα πολλά ζητήματα, επέλεξε την οπισθοχώρηση με αποτέλεσμα να χαθεί και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ίδια ως πρωταγωνίστρια του χώρου.

Ο χώρος του προοδευτικού κέντρου αλλά και οι υποψήφιοι για την διεκδίκηση της ηγεσίας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν απευθύνονται μόνο σε ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με τον χώρο, αλλά απευθύνονται στους πολίτες και στην κοινωνία. Στους μελλοντικούς ψηφοφόρους.

Στη παρούσα φάση, μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει στους κόλπους του στελέχη που μπορούν να σταθούν δίπλα στην κοινωνία, να μιλήσουν για τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να σχεδιάσουν το μέλλον.

Καινούργιο κόμμα μόνο κατ’όνομα, με κρίση ταυτότητας, αλλά και υποψήφιοι που θέλουν να κάνουν το δικό τους πολιτικό «κομμάτι» χωρίς ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις, μάλλον δε θα γίνουν και τόσο ανεκτοί από την κοινωνία.

Όπως και να’χει το πολιτικό θερμόμετρο στην κεντροαριστερά αναμένεται καυτό και εδώ θα είμαστε να το παρακολουθούμε αλλά και να το καταγράφουμε.

*Ο Ρενάτο Λέκκα είναι δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση