Το χαμόγελο!

Πρωί Πέμπτης κι έχω ρεπό. Κι όχι απλά έχω ρεπό, έξω έχει ήλιο.

Είμαι στο Άμστερνταμ σχεδόν δύο μήνες τώρα και εδώ οι ηλιόλουστες μέρες είναι πραγματικά φαντασμαγορικό γεγονός. Ανεξαρτήτως καιρού, ωστόσο, την περπατάω την πόλη.

Γράφει η Αναστασία Χοτομανίδου

Έχω την μουσική μου και φροντίζω να κοιτώ δεξιά κι αριστερά, ψηλά και χαμηλά. Άλλοτε παρατηρώντας τις ενδυματολογικές αποφάσεις και προτιμήσεις των περαστικών (να έχω κι μια ιδέα για τις τάσεις της μόδας), άλλοτε την αρχιτεκτονική των κτιρίων (υπάρχει ψωμί στο Άμστερνταμ) κι άλλοτε το καφέ, εστιατόριο, κατάστημα που θα άξιζε να επισκεφτώ κι κερδίζει ένα αστεράκι στο γκούγκλ μαπς μου.

Ως γνωστόν η πόλη είναι γεμάτη από ποδήλατα. Άπειρα ποδήλατα. Τόσα που βρίσκεις, δεν βρίσκεις το πεζοδρόμιο. Σήμερα λοιπόν βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα από αυτά και την κρίσιμη απόφαση για το ποιος θα πάει δεξιά και ποιος αριστερά. Είμαι πολύ σίγουρη πως μπορείτε να φτιάξετε στο μυαλό σας την σχετική εικόνα. Το καταφέραμε μετά από 2-3 προσποιήσεις και χωρίς θύματα κι τραυματισμούς. Το εξαιρετικό της όλης στιγμής ήταν το χαμόγελο δευτερολέπτων κι από τις δύο πλευρές. Ξέρεις, αυτό το πολύ αυθόρμητο, το πηγαίο.

Κι ένιωσα ευγνώμων κι άπλετη χαρά. Περήφανη μην σας πω με όσους θα σου χαρίσουν το χαμόγελο τους, χωρίς να τους γνωρίζεις, απλά και μόνο επειδή υπήρξε μέσα τους μια μικρή έκρηξη χαράς.

Μου συμβαίνει συχνά πυκνά τώρα τελευταία που εξερευνώ την πόλη κι οργώνω τα πάρκα. Διστακτικά, σχεδόν, χαμόγελα μεταξύ αγνώστων , που απολαμβάνουν τον καιρό, την βόλτα με το σκύλο, τη γυμναστική τους, έναν καφέ στο χέρι.

Δεν τις χρειάζεσαι πάντα τις λέξεις. Χρειάζεσαι λίγο θάρρος να το σκάσεις το χαμόγελο και να μοιραστείς τις ευεργετικές ιδιότητες της θετικής ενέργειας. Κι αν η θετική σου ενέργεια δεν είναι και σε πολύ υψηλά επίπεδα (είναι οι καιροί δύσκολοι), μην σκας. Ίσως να σε βρει κάποιο χαμόγελο στο δρόμο, να σου χαρίσει λίγη από δαύτη.

Αφήστε μια απάντηση