Υπάρχει χαραμάδα ανακωχής;

Το ερώτημα δεν έχει την αξία του ενός εκατομμυρίου, έχει όμως σημαντική πολιτική αξία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να νομοθετεί «προκλητικά» ώστε να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αντί να διχάζετε και να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά, πρέπει να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από την κρίσιμη κατάσταση, να κάτσουμε όλοι μαζί έστω τώρα όπως τα κάνατε, να δούμε πώς θα σώσουμε την κατάσταση, όχι να επιτίθεστε στους πολιτικούς αντιπάλους σας», είπε.

Γράφει ο Ρενάτο Λέκκα

Η πρόταση αυτή – που θα μπορούσε να εκτιμηθεί και ως μία επανατοποθέτηση Τσίπρα και νέο άνοιγμα στο κεντρώο χώρο – σχεδόν αποδοκιμάστηκε από την κυβέρνηση. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτείνει ανακωχή και για δικούς του εσωκομματικούς λόγους. Και σε αυτό δε χωρά αμφιβολία. Η κυβέρνηση που βαδίζει προς την συμπλήρωση δύο χρόνων έχει επιδείξει εν μέσω lockdown ότι νομοθετεί – όχι γιατί απλώς η ζωή συνεχίζεται και η Βουλή λειτουργεί – αλλά γιατί θέλει να έχει τις λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Ούτε εδώ χωρά αμφιβολία

Από τον Δεκέμβριο έχουμε:
Κυβερνητικά νομοσχέδια για την αστυνόμευση, Συνεχείς συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πράξεις διαμαρτυρίας, Βία μικρών ομάδων, Αστυνομική βία , Καταλήψεις στα πανεπιστήμια, Παρουσία βουλευτών σε καταλήψεις.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ ο νόμος για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια – που με τόση σπουδή έφερε η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή – δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Στην πολιτική ατζέντα η τάξη και η ανομία είναι στην κορυφή. Ακολουθεί μετά τον κορωνοϊό. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το συγκρουσιακό κλίμα θα έχει συνέχεια.

Η κυβέρνηση όφειλε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στα θέματα αστυνόμευσης. Αστυνόμευση με lockdown κάθεται βαρύ. Πρωτάκουστο: νόμος και τάξη με καραντίνα!

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι με πάγωμα νομοθετημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης, θα πάψουν να υπάρχουν διαδηλώσεις. Ο αρχηγός της Αξ. Αντιπολίτευσης φρόντισε να κάνει και αποποίηση ευθυνών, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τόσο κόσμο (!). Ενώ παράλληλα δεν προχωρά στην απλή παραδοχή ότι «στις πορείες και τις συγκεντρώσεις γίνεται διασπορά του ιού».

«Εσείς δέχεστε το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μία τέτοια συγκέντρωση, στο όνομα της Δημοκρατίας;», τον είχε ρωτήσει ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Ναι βεβαίως δέχομαι το ρίσκο και για αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα στην πανδημία». Τότε ήξερε και τώρα δεν ξέρει;

Που καταλήγουμε; Στο ότι δεν υπάρχει καμία χαραμάδα ανακωχής. Πρώτον γιατί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να νομοθετεί επιδιώκοντας τις λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Δεύτερον γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση με το μορατόριουμ που ζητά μέσω του Τσίπρα επιχειρεί πολιτικό κάλυμμα για τα όσα θα ακολουθήσουν, στη λογική: «Εγώ σας τα είπα, εσείς φταίτε».

Αφήστε μια απάντηση